Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na gofry, które nie są fit ani też bezglutenowe, nie są pozbawione jajek, a oprócz tego zawierają również laktozę. Są to proszę Państwa gofry, które smakują tak jak gofry smakować powinny! Czyli puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz…na dodatek posypane cukrem pudrem!
Nie wiem jak Wy ale miewam chwile słabości, momenty w których czuję, że jeśli nie spożyję czegoś słodkiego, niezgodnego z codziennym jadłospisem to moje życie w tym samym momencie straci sens!;) Robię sobie wówczas tzw. “cheat day” (czyli dzień dla małych żywieniowych ustępstw), w którym królują wówczas słodkie wypieki. Jednym z ulubionych przepisów na “chwilę błogiego zapomnienia” są gofry, które uwielbiają moje Dzieci i mogłyby się nimi zajadać w niezliczonej ilości. Dorośli natomiast, z każdym spożytym kęsem przenoszą się w czas letni, nadmorskie budki i tęsknotę za wakacjami.
Przepis na gofry jest bardzo prosty, pozbawiony w składzie wszelkich ulepszaczy a najlepsze jest w nim to, że wyrobione ciasto z powodzeniem można przechowywać w lodówce nawet do 48 h!
CHRUPIĄCE GOFRY składniki:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej (najlepsza luksusowa)
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- opcjonalnie: owoce/powidła/cukier puder/rozpuszczona czekolada
Przepis na chrupiące gofry:
W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną masę a żółtka przekładamy do dość głębokiej miski. Do żółtek dodajemy kolejno: mąkę, mleko, olej oraz cukier, następnie całość dokładnie mieszamy (w tym celu używam miksera). Konsystencja gofrów powinna być jednolita i pozbawiona jakichkolwiek grudek. Do ciasta dodajemy wcześniej ubite białko i całość delikatnie łączymy. Rozgrzewamy gofrownicę. Urządzenie nie wymaga smarowania tłuszczem gdyż ciasto nie przywiera do powłoki. Ciasto nakładamy równomiernie i czekamy aż się zarumieni.
Gofry podaję jeszcze ciepłe (tak smakują nam najbardziej). W kwestii dodatków to już inna sprawa, każdy z nas ma inne upodobania…Wiktor przepada za cukrem pudrem, Borys uwielbia polewę czekoladową a my najczęściej skłaniamy się ku owocom…
Dzisiejszy przepis to prawdziwy powrót do dzieciństwa, “stara szkoła” gotowania i 100% rozkosz dla podniebienia!
SMACZNEGO (bez wyrzutów sumienia)!
CZY WIESZ, ŻE WYDAŁAM E-BOOKA DOTYCZĄCEGO SZTUKI WYPIEKANIA GOFRÓW?
[product_page id=”14705″]
Ciasto ciastem.. bardzo ważny jest też sprzęt. Wszystko co ma poniżej 1000W robi naleśniki a nie gofry. Ja miałam tanią chinioszkę i to była masakra. Dopiero jak kupiłam porządną gofrownicę to zaczęła się zabawa. Te z trzema wkładkami do tost ów gofrow i grillowania tez są do niczego.
ja mam gofrownice o mocy 700w dodam ze to gofrownica z 3wymiennymi nakladkami.
uwazam ze kwestia gofrow i ich chrupkosci to jednym jest spodob przygotowania ciasta , odmierzania skladnikow… i ich nakładania. Ja tak robie swoje gofry ta “slaba” gofrownica iz sa chrupiace i smaczniejsze niz z budki – dlaczego? bo nauczylam sie do perfekcji jak je przygotowywac i nie przeszkadza tanszy sprzet tak wiec ; Złej baletnicy przeszkadza i rąbek przy spódnicy, a dobrej … nie przeszkodzi nic.
Też mam taką i gofry super wychodzą !
A ile czsu pieczesz?
To może podzielisz się przepisem?
Nie zgodzę się, mam gofrownicę Dezal, robiłam z równych przepisów, jak nawet robię “na oko” to wychodzą za każdym razem chrupiące pyszne gofry. Przed tym miałam 1000w gofrownicę, tez wychodziły chrupiące, ale trzeba było czekac na te gofry, nie było szans na śniadanie dla całej rodziny robić na bieżąco. teraz 2-3 min i gofry gotowe, mega chrupiąca, go gofrownica bardzo odparowuje, wiec pare minut i gotowe
Ja mam te z trzema wkładkami i gofry robią się bardzo dobre. Poprostu trzeba dłużej poczekać żeby gofrownica się pożądnie nagrzała. Pozdrawiam?
zgadzam się! miałam tak samo! jakiś czas temu dostałam gofrownicę z breville i gofry wychodzą o niebo lepsze!
na ile gofruw jest ciasta?
Gofrów**
Mi wyszło około 14 ale to zależy od wielkości gofrownicy
Racja. Na slabym sprzecie wyjdzie guma. A przepis wydaje byc sie ok. Dzis sprawdze 🙂
Wazny sprzęt. Ten sam mialam problem…wychodzily mi nalesniki, a nie gofry
Powiem tak, jak zobaczyłam jak duża ilość oleju wchodzi w skład, to od razu przed oczami stanęły mi gofry ociekające tłuszczem. Ale spróbowałam tego przepisu dodając o polowe mniej oleju. Wyszły bardzo dobre !!! Polecam
Super wyszły
Przepis bez proszku do pieczenia ?
Mi gofry zaczęły wychodzić dopiero jak zmieniłam mąkę na krupczatkę z Polskich Młynów. 🙂
ja zawsze robilam takie ciasto jak na naleśniki i wychodziło mi gumowe coś. Dzisiaj spróbowałam tego. PRZEPYSZNE. Dzieciaki bardzo zadowolone.
Mistrzostwo! Idealny przepis, zostanie z nami na baaardzo dlugo bo gofry wyszly tak pyszne ze zanim sie obejrzalam zostaly tylko okruszki… jak nigdy… Pozdrawiam i dziekuje za przepis!!!
No extra apetycznie Twoje wyglądają, ja kupiłem sobie Gofrownica Breville i tez mi zaczały wychodzić, nie przypala tak jak moja poprzednia, a uwielbiam gofry
kolejny raz wyszły super. Polecam
Super przepis po sprawdzeniu kilku ten zostanie już z nami 🙂
super przepis, wyszły idealne a co do sprzętu to potwierdzam, musi być minimum 1000W
Ja mam sprzęt typu gofry tosty i grill i powiem wychodzą zajebiste nie są gumowe tylko delikatne i chrupiące z wierzchu ideolo!!! 🙂
Najlesz gofry jakie kiedykolwiek robilam.przepis na stale wejdzie do mojego notesu 🙂
Robiłam dzis drugi raz z tego przepisu i zmieniłam 1 szklankę mleka na wodę gazowana, dodałam troche mniej oleju i troche ziarenek wanilii. Wyszły jeszcze bardziej chrupkie i puszyste niz za pierwszym razem… Zwykła gofrownicę domowaz 3 wkładkami…
Nie testowałem przepisu, ale dziś to zrobię. Tylko powie ktoś jak długo je piec i w jakiej temperaturze? Mam gofrownicę Royal RCWM-2000-e.
Dziękuję za ten przepis, gofry wyszły super pyszne. Pozdrawiam
A proszek do pieczenia??
Nie używamy;)
Z pikarnika w silikonowej foremce pieką się znakomicie☺. Trzeba tylko wyjąć z foremki i dopiec na kratce, żeby się zarumieniły….
Ja mam stara gofrownice serduszka ,po babci,już nigdy nie poczuje tego smaku robionego przez babcię ale gofrownice daje radę a ma ponad 40 lat❤??
Fakt, też mam taką i jest najlepsza❤❤❤
Robiłm wyszły czad. …..? pierwszy raz podkreślam ? wszyscy tak się zajadali aż im się uszy trzęsły ?☺ przepis super dziękuję mój pierwszy raz aleeeeee na pewno nie ostatni pozdrawiam
Szkoda tylko że nie mogę się pochwalić fotką. …..bo taka dumnam z tego co mi wyszło (hehehe!!!!!??? )
Super!!! Gratuluję;) Zdjęci możesz zawsze umiescić na FB;)
Gofry właśnie znikają z talerza! Przepyszne, chrupiące!!! Dzięki!!!!
Przepis rzeczywiście bardzo fajny. Robiłam wcześniej identyczny ale z proszkiem do pieczenia jednak bez proszku są zdecydowanie bardziej chrupkie. Ja jednak wcześniej smaruje pędzelkiem tortownicę bo bez tego ciasto się przykleja. Poza tym pyszności ?
Mam pytanko,
gofry wychodza mega chrupiace ale w srodku sa surowe. Czy skladniki musza byc ogrzane do temp. pokojowej? Czy to moze wina slabej gofrownicy?
Pozd:)
Pati
Super przepis, gofry wyszły idealne. Bardzo chrupiące i pyszne a do tego bez proszku do pieczenia. Obawiałam się że jednak będą się przyklęknąć ale zaryzykowałam i faktycznie nie trzeba było smarować gofrownicy. Dziękuje ?
Najlepszy przepis na gofry jaki udało mi się znaleźć, a kilka już przerobiłam, gofrownica z niższej półki, a doskonale daje radę! ? Zdecydowanie polecam! ??
Rewelacja,!!gofry są przepyszne chrupiące
Najlepsze na świecie
Przepis znakomity??
Cieszę się;)
Gdy pierwszy raz zrobiłam gofry, wyszły mi gumowe. Postanowiłam więc poszukać innego przepisu i trafiłam na tę stronę. Gofry rzeczywiście wyszły chrupiące. Polecam ten przepis! 🙂
Z gorfrownicą o małej mocy trzeba piec dłużej, ok. 15-17min jedną porcję. No i smarować olejem jak słabej jakości teflon.
Gofry wyszły super,gofrownica 3 w jednym z Lidla,piekę ok 10 min
Moje ulubione to takie z cynamonem albo jagodami, kupiłam nie drogą gofrownicę (Clatronic wa 3606) i mam pyszne śniadanka!
Rewelacyjny przepis, robię gofry wg tego przepisu piąty raz i za każdym razem wychodzą idealne. Ja dodaję tylko więcej cukru