Śpisz zalecane siedem godzin, ale mimo tego brakuje Ci siły, żeby wstać z łóżka? W pracy nie możesz się skoncentrować na obowiązkach i często skarżysz się na ból głowy? Brakuje Ci motywacji i codziennie zmuszasz się do obowiązków?Bardzo możliwe, że cierpisz z powodu wiosennego przesilenia. Dzisiaj mam dla Ciebie coś ekstra! Poznaj napój narodowy aż 4 krajów, o którym sami naukowcy z Instytutu Pasteura w Paryżu napisali: „Trudno znaleźć na świecie roślinę o tak dużej zawartości witamin i minerałów jaka znajduje się w Mate”.

Przez długo myślałam, że picie Yerba Mate to tylko kolejna moda żywieniowa, która minie najpewniej już wraz z nowym sezonem. Potem jedna z koleżanek miesiącami starała się przekonać mnie, do porzucenia kawy i wypróbowania magicznego naparu, który nosiła zawsze przy sobie. A kiedy w końcu dałam się namówić, po pierwszym łyku – stanowczo stwierdziłam, że nigdy więcej tego nie przełknę tego „paskudztwa”! Co tu dużo mówić – Yerba po raz pierwszy smakuje ohydnie! Gorzka, piekielnie mocna i bardzo intensywna. Ma się ochotę po prostu ją wypluć i nigdy więcej nawet na nią nie spojrzeć.

A jednak po miesiącu trafił mi w ręce, artykuł w którym bohater mojego Synka – Lionel Messi wraz z całą Rodziną popija Yerbę w stylowych tykwach. Niedługo po tym, miałam okazję obejrzeć program w którym nasz narodowy, bosy podróżnik – Wojciech Cejrowski opowiadał o niezwykłych właściwościach naparu. W tym samym czasie czytałam serię książek Doroty Pawlikowskiej, która od 20 lat zaczyna swój dzień właśnie z drewnianym kubkiem wypełnionym ziołami i w swoich publikacjach wychwalała właściwości herbaty. Tym samym postanowiłam dać Yerbie drugą szansę. A tu niespodzianka! Nagle Yerba Mate, zaczęła mi coraz bardziej smakować! I rzeczywiście, choć w pierwszym momencie napar, wydaję się nadzwyczaj intensywnie, to wraz z kolejnym łykiem z naszym organizmem dzieje się coś nadzwyczajnego. Coś co po prostu trzeba poczuć!

Poznaj 5 zaskakujących właściwości YERBA MATE

To nie przypadek, że znani podróżnicy tak chętnie sięgają po yerba mate, a grono osób, które zaczyna swoją przygodę z tym właśnie naparem, powiększa się z roku na rok. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście yerba mate, to być może przekonają Was właściwości naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Okazuje się, że:

Pobudza i daje siłę do działania To nie przypadek, że Indianie z plemienia Guarani uznawali yerba mate za cudowny napar – dzięki niemu mogli bez jedzenia przetrwać kilka dni. Nie odczuwali przy tym zmęczenia fizycznego ani spadku koncentracji. Jeżeli chcesz rano tryskać energią, sięgnij po yerba mate – znajdziesz tam dawkę kofeiny, która występuje również w kawie i mniejszych ilościach w herbacie. Dodatkowo jednak z każdym łykiem naparu z ostrokrzewu paragwajskiego dostarczysz do organizmu cennych witamin i minerałów. A to prawdziwa pobudzająca i zdrowa bomba!

Pomaga w odchudzaniu Nawet 5,1 kg mniej w zaledwie 45 dni bez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych? To właśnie skutek regularnego sięgania po yerba mate. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego skutecznie pomaga zrzucić zbędne kilogramy – udowodnili to naukowcy, przeprowadzając badania. Wiadomo, że yerba mate daje uczucie sytości i jednocześnie spowalnia opróżnianie żołądka. Rezultatem jest mniejsza ochota na przekąski między posiłkami. Jeżeli w marcu planujecie powrót na siłownię, połączcie wysiłek fizyczny z yerba mate i…  sami sprawdźcie, czy było warto!

Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie To zasługa kompleksu witamin i minerałów, który dostarcza się do organizmu wraz z naparem. Witamina E nieprzypadkowo jest określana mianem „witamina życia” – wpływa m.in. na jędrność skóry, wzmacnia też naczynia krwionośne. Witaminy z grupy B przyspieszają regenerację skóry i korzystnie wpływają na porost włosów. Ponieważ regulują pracę gruczołów łojowych, ich obecność w organizmie wspomaga walkę z trądzikiem. Obok witamin, w naparze z ostrokrzewu paragwajskiego znajduje się też wiele minerałów, np. magnez, który wraz z wapniem buduje mocne kości.

Poprawia zdolność koncentracji Niedobór w organizmie magnezu może powodować rozdrażnienie oraz kłopoty z koncentracją. Yerba mate to więcej niż tylko bogate źródło magnezu – to również kofeina, witaminy z grupy B i liczne minerały. Co więcej, wszystkie te składniki są dostarczane w przystępnej, bo płynnej, formie. Efektem jest sprawniejsza praca mózgu, która przekłada się na wzrost efektywności. Jeżeli chcecie być w dobrej formie, regularne parzenie yerba mate jest wskazane!

Buduje więzi społeczne W dzisiejszych czasach często narzekamy na brak czasu. Z dalszą rodziną mamy sporadyczny kontakt, a ze znajomymi najczęściej komunikujemy się przez media społecznościowe. Wprowadzenie zwyczaju picia yerba mate może korzystnie wpłynąć na Twoje… życie towarzyskie! Dlaczego? Napar z ostrokrzewu paragwajskiego nie powinno się pijać w odosobnieniu, ale w towarzystwie – tak przynajmniej robią mieszkańcy krajów, w których yerba mate to odpowiednik naszej kawy. Może warto przejąć od nich ten dobry zwyczaj?;)

Yerba mate to z pewnością ciekawa alternatywa dla kawy. Może otworzysz się na nowe smaki i przy okazji dostarczysz organizmowi cennych witamin i minerałów?

Yerba mate – skład

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego pobudza i poprawia zarówno zdolności fizyczne, jak i koncentrację – tak twierdzili Indianie z plemienia Guarani. Współcześnie wiadomo, że to prawda – yerba mate wykazuje działanie podobne do kawy i herbaty. Filiżankę kawy warto jednak zastąpić naparem z ostrokrzewu paragwajskiego z uwagi na jego skład:

  • jest cennym źródłem witamin (np. A, C, E i z grupy B) oraz minerałów (m.in.: potas, mangan, wapń, fosfor, magnez),
  • zawiera kwas chlorogenowy, czyli naturalny przeciwutleniacz (antyoksydant), który pozwala zachować na dłużej młodość i chroni przed stresem oksydacyjnym,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, który osadza się na ścianach naczyń krwionośnych co może doprowadzić do rozwoju np. miażdżycy czy wywołać zawał serca,
  • obok kofeiny, zawiera sporą ilość teobrominy (w zależności od rodzaju jest to od 0,15 do 0,76%), która ma działanie moczopędne,
  • jest źródłem polifenoli, czyli najsilniejszych przeciwutleniaczy, które poza tym, że wykazują właściwości m.in. przeciwalergiczne, pomagają w przyswojeniu witaminy C.

Bogaty i zróżnicowany skład yerba mate wpływa na właściwości naparu, o których przeczytasz poniżej.

Jak parzyć i spożywać yerba mate?

Żeby zaparzyć prawdziwą i skuteczną Yerba Mate, będziesz potrzebować 4 akcesoriów:

  1. Prawdziwą Yerbę, w postaci wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego
  2. Drewniany kubek albo tykwę
  3. Specjalną rurkę tzw. bombillę
  4. Termosu z gorącą wodą

Jak parzyć yerba mate? Odwrotnie niż czarną herbatę – kubek zapełnia się w 3/4 suszem, a następnie umieszcza się w nim bombillę. Teraz pozostaje jedynie zalać yerba mate wodę – gorącą (ok. 70-80 st. C) lub chłodną czy nawet lodowatą. Zimną yerba mate określa się jako tereré – taką pija się wyłącznie w Paragwaju. Jeżeli zamierzacie spróbować naparu z ostrokrzewu po raz pierwszy, to zalejcie susz chłodną wodą – taki napar jest delikatniejszy w smaku, a trzeba pamiętać, że smak jest bardzo charakterystyczny i nie wszystkim przypada do gustu. Możecie również zmniejszyć ilość suszu do 2-3 łyżeczek.

Susz należy zalewać wielokrotnie, aż do momentu, w którym liście nie stracą koloru. W efekcie 1 kg yerba mate z powodzeniem starcza na cały miesiąc. W zależności od preferencji, do suszu można dodać ziół, np. mięty czy melisy, lub innych dodatków, np. trawy cytrynowej. W sklepach dostępne są także smakowe mieszanki yerba mate.

 

 

* Sesja/Video zostały wykonane w niezwykle urokliwym i egzotycznym miejscu: Olsztyńska Papugarnia, koniecznie musicie odwiedzić!