Prosiliście mnie o ten wpis, od kiedy po raz pierwszy wspomniałam o poście dr Dąbrowskiej. Dla większości, post kojarzy się z niczym innym jak jedynie monotonnym i jednolitym jedzeniem surowych warzyw i to przez okrągłe 42 dni. Brzmi niewykonalnie, prawda? Dzisiaj pokażę Wam, że post wcale nie musi być tak trudny, jakby się to nam początkowo wydawało a przyrządzane dania, mogą stanowić prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Jedno jest pewne! Na poście poznacie nowe smaki, wyczulicie swoje zmysły i oczyścicie…kubki smakowe. Po przebytym poście wszystkie smaki będziecie odtąd odczuwać znacznie intensywniej. Trochę tak jakbyście próbowali poszczególnych dań po raz pierwszy. Zobaczcie jak pysznie mogą Wam upłynąć 42 dni!

Post dr Dąbrowskiej przepis na ZUPĘ KREM Z WARZYW

SKŁADNIKI:

  • 4 marchewki
  • 1/2 główki kapusty lub 1 cała młoda
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 0.3 przecieru pomidorowego
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • sól himalajska

PRZEPIS:

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w ćwiarki. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby tylko przykryła warzywa. Kapustę kroimy w paski i dodajemy do garnka. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy (według uznania) i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie całość blendujemy. Tak przygotowana zupa-krem starcza nam na 3 dni. Doskonale rozgrzewa i jeśli tylko doprawimy ją zgodnie z naszymi ulubionymi smakami – świetnie smakuje i…syci.

Post dr Dąbrowskiej przepis na MAKARON Z CUKINII

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy
  • 3 ząbki czosnku

PRZEPIS:  Zacznę od tego, że w trakcie diety sprzętem numer jeden okazuje się elektryczna temperówka do warzyw, która potrafi wyczarować nawet ze zwykłej marchewki – makaron lub apetycznie wyglądającą surówkę.

Cukinię myjemy i wkładamy do temperówki, która w mgnieniu oka, przerobi warzywo na makaron. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Do rondelka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie a pomidory lekko odparują. Dodajemy przyprawy, doprawiamy do własnego smaku. Sos podajemy na ciepło z makaronem z cukinii. Całość przyozdabiamy kiełkami oraz pomidorkami koktajlowymi.

Post dr Dąbrowskiej przepis na PIZZE Z KALAFIORA

SKŁADNIKI:

spód pizzy

  • 1 kalafior
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól himalajska, pieprz ziołowy

sos i dodatki

  • 1 szklanka pasty pomidorowej (pomidory przygotowane jak na makaron z cukinii)
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • sól himalajska, pieprz ziołowy
  • pomidorki koktajlowe, cukinia, papryka czerwona

PRZEPIS: Pół kalafiora gotujemy na parze do miękkości, a drugą połówkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i blendujemy z ugotowanym kalafiorem na puree. Masę łączymy ze startym kalafiorem. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. Masę kalafiorową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ważne aby brzegi pizzy zdążyły się zarumienić. Między czasie, przygotowujemy sos: Pastę pomidorową gotujemy z czosnkiem przeciśniętym przez prasę i przyprawami. Wyjmujemy spód z piekarnika, rozsmarowujemy gorący sos i układamy ulubione dodatki.

Post dr Dąbrowskiej przepis na FRYTKI Z MARCHEWKI

SKŁADNIKI:

  • 4 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, słodka papryka

PRZEPIS: Pokrój marchewkę w słupki (wzdłuż na 4 części). Wrzuć do miski, wsyp przyprawy i lekko podrzucając wymieszaj przyprawy z marchewką. Następnie ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Post dr Dąbrowskiej przepisy na SOKI & KOKTAJLE

W trakcie postu bywają też dni, kiedy jeść nam się po prostu nie chce, wówczas ratuję się świeżo wyciśniętymi sokami, z którymi lubię eksperymentować również w codziennej diecie poza-postowej. W trakcie 42 dni z pewnością każdy odnajdzie swoją ulubioną miksturę. Osobiście uwielbiam szczególnie sok z czystej marchewki (o którym pisałam Wam tutaj: TUTAJ) oraz sok z buraka z dodatkiem cytryny i odrobiną mięty. Kiedy natomiast dopada mnie łaknienie na słodkie, ratuję się koktajlem z jabłek ze szczyptą cynamonu i odrobiną soku z cytryny.

Oprócz tego dziennie wypijam około 2 litrów wody z dodatkiem cytryny.

*** W trakcie postu zawsze najtrudniejsze są pierwsze 3 dni. W kolejnych zazwyczaj mija nam łaknienie i ustępują dolegliwości typu migrena czy złe samopoczucie. Muszę też koniecznie przyznać Wam jedno – drugi post jest ZNACZNIE łatwiejszy niż pierwszy. I nie wiem czy to kwestia kodu organizmu, czy też po prostu jesteśmy inaczej do niego przygotowani psychicznie.

WIĘCEJ O MOIM POŚCIE MOŻECIE POCZYTAĆ TUTAJ:

1) Początki & Zasady

2) Efekty & Wrażenia

3) Właściwości soku z marchewki