Jak już zapewne zdążyliście zauważyć, przywiązuję dosyć dużą uwagę do posiłków najbliższych. Preferuję kuchnię lekką, z dużą ilością świeżych ziół i warzyw. Każdy obiad jest dla mnie wyzwaniem, które musi sprostać upodobaniom wszystkich domowników. Wciąż szukam nowych inspiracji i przepisów. Uwielbiam eksperymentować, próbować i poszukiwać nowych smaków. Dzisiaj padło na delikatny krem pomidorowy oraz delikatną rybkę na parze….Jeden z tych przepisów, który trzeba wypróbować!
Prezentowany obiad jest dwu-daniowy ale najlepiej smakuje w komplecie. Wykonuje się go jednocześnie a jego przyrządzanie wzajemnie się uzupełnia.
SKŁADNIKI do Kremu Pomidorowego:
– 0,5 litra bulionu jarzynowego
– 5 wyparzonych pomidorów bez skórki
– świeża cebula czerwona
– 20 ml śmietany kremówki 30 %
– kilka krewetek gotowanych
– świeża bazylia
– 3 ząbki czosnku
SKŁADANIKI do Łososia z warzywami:
– 2 większe kawałki świeżego łososia dzwonka
– brokuły
– kalafior
– ziemniaczki
– młoda marchewka
– cukinia
– świeże zioła: tymianek,oregano, rozmaryn
– sól ziołowa
– cytryna
WYKONANIE:
Niezbędnymi elementami przy przygotowywaniu tego dania będą: parowar, blender oraz mały garnek. Do parowaru układamy nasze produkty kolejno:
1) Oczyszczone i umyte dzwonki łososia wraz z brokułami i kalafiorem na wierzchu kilka krewetek. Całośc opruszona listkami rozmarynu/ryba kroplami cytryny.
2) Drobno pokrojone ziemniaczki z dodatkiem zoli ziołowej oraz świeżego tymianku
3) Obrana marchewka i pokrojona w ćwiartki cukinia
Parowar ustawiamy na 30 minut, w tym czasie zabieramy się za krem pomidorowy. Do 0.5 litra bulionu warzywnego, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną cebulkę, kilka liści świeżej bazylii oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy ok. 10 minut. Po zagotowaniu blendujemy.
W tym czasie nasz parowar z pewnością zakomunikuje nam o gotowości przyrządzanej rybki. Dlatego przelewamy nasz krem do miseczki. Dodajemy odrobinę śmietany, krewetkę z parowaru a także listek świeżej bazylii. Krem smakuje idealnie z pieczywem czosnkowym z drobno pokrojonymi pomidorkami (a’la włoska bruschetta).
Następnie wyjmujemy łososia z pozostałymi warzywami.
Przy wykonywaniu obiadu wykorzystałam:
– Parowar Tefal Vitacuisine Compact, który urzekł mnie dodatkową, niespotykaną funkcją Vitamine plus. Ta funkcja gwarantuje zachowanie możliwie największej ilości witamin oraz przeciwutleniaczy. Co naprawdę czuć w smaku zwłaszcza warzyw! Dodatkowo ten model jest wyjątkowo pojemny! Nie sądziłam, że z jednego parowaru możliwe jest przygotowanie posiłku dla calej rodziny!
– Blender Tefal Infinity Force ze specjalnymi 4 ostrzami, które zapewniają idealne efekty blendowania, niezbędna funkcja przy przygotowaniu zupy-kremu.
– Garnek Tefal Duetto, który dzięki specjalnie wyprofilowanym brzegom, zapewnia porządek w trakcie przelewania czy odcedzania;) a ponadto to gotowanie w tymże garnku jest naprawdę szybkie! Bardzo przydatna okazała się równiez szklana pokrywka, która umożliwia podglądanie potrawy w trakcie gotowania.
Mój “Pomysł na lekki i zdrowy obiad” powstał w ramach współpracy z marka TEFAL w projekcie: “Blogerzy z pomyslem”. To drugi etap naszej wspólnej współpracy. Pierwszy możecie obejrzeć TUTAJ.
Ta świetna inicjatywa umożliwia Wam wygrania niesamowitych akcesoriów marki TEFAL jak: innowacyjna wyciskarka do owoców, wysokiej jakości robot kuchenny, zestaw garnków, blender i wiele innych.. Jedyne co musicie zrobić to polubić mój przepis na funpage’u TEFAL a pod nim umieścić swój prosty przepis na ulubiony obiad!!
Ogromnie trzymam za Was kciuki bo sama jestem w trakcie testowania Waszych potencjalnych nagród i jestem nimi naprawdę zachwycona!