U podstaw każdej dobrej kuchni leży prosta BAZA czyli przepis, a także TECHNIKA inaczej sposób wykonania. W ten sposób, poznaliśmy włoską recepturę na idealny spód do pizzy. A ja Wam dzisiaj pokażę jak za sprawą kilku zmianom owa pizza może stać się lekką przekąską a także alternatywą szybkiego obiadu.
SKŁADNIKI na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 ml letniej wody
– 15 g świezych drożdży
– 100 ml oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soli
– szczypta cukru
SKŁADNIKI na pizze:
– szynka parmeńska
– puszka pomidorów krojonych bez skórki
– świeża bazylia
– świeże oregano
– garść rukoli
– czarne oliwki
– pomidorki koktajlowe
WYKONANIE:
Odmierzone składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie ok. 5 minut. Ciasto nie może się kleić, powinno w efekcie końcowym posiadać gumową konsystencję. W przeciwnym wypadku dosypujemy odrobinę mąki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość placka. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, zawijając odrobinę rogi ciasta.
Odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce aby w tym samym czasie wyrobić sos. Na sos składają się pomidory bez skórki z puszki oraz świeże zioła. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania a następnie blendujemy.
Pizzę posmarowaną sosem wkładamy do nagrzanego piekarnika. I pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika układam na niej cienkie plasterki szynki parmeńskiej, czarne oliwki oraz pomidorki koktajlowe i rukolę.
Pizza jest lekka i naprawdę dobra. W swojej lodówce zawsze posiadam składniki do jej wykonania. Taki sposób na obiad “last minute”;)