U podstaw każdej dobrej kuchni leży prosta BAZA czyli przepis, a także TECHNIKA inaczej sposób wykonania. W ten sposób, poznaliśmy włoską recepturę na idealny spód do pizzy. A ja Wam dzisiaj pokażę jak za sprawą kilku zmianom owa pizza może stać się lekką przekąską a także alternatywą szybkiego obiadu.

 

pizza z rukola

 

 SKŁADNIKI na ciasto:

–   300 g mąki pszennej

–   150 ml letniej wody

–   15 g świezych drożdży

–   100 ml oliwy z oliwek

–   pół łyżeczki soli

–   szczypta cukru

SKŁADNIKI na pizze:

–   szynka parmeńska

–   puszka pomidorów krojonych bez skórki

–   świeża bazylia

–   świeże oregano

–   garść rukoli

–   czarne oliwki

–   pomidorki koktajlowe

pizza z rukola

WYKONANIE:

Odmierzone składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie ok. 5 minut. Ciasto nie może się kleić, powinno w efekcie końcowym posiadać gumową konsystencję. W przeciwnym wypadku dosypujemy odrobinę mąki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość placka. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, zawijając odrobinę rogi ciasta.

Odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce aby w tym samym czasie wyrobić sos. Na sos składają się pomidory bez skórki z puszki oraz świeże zioła. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania a następnie blendujemy.

Pizzę posmarowaną sosem wkładamy do nagrzanego piekarnika. I pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika układam na niej cienkie plasterki szynki parmeńskiej, czarne oliwki oraz pomidorki koktajlowe i rukolę.

pizza z rukola

Pizza jest lekka i naprawdę dobra. W swojej lodówce zawsze posiadam składniki do jej wykonania. Taki sposób na obiad „last minute”;)