Pasty kanapkowe

6
W dzisiejszym poście kulinarnym, chciałabym zachęcić Was do wykonania zdrowej i pożywnej przekąski w postaci past kanapkowych. Pasty kanapkowe to kopalnia smaków i doskonała alternatywa na urozmaicenie powszedniego śniadania tudzież sposób na element dekoracyjny stołu w przypadku różnego rodzaju imprez.

Istnieją tysiące sposób na przygotowanie past na kanapki. Ich bazą może stać się twaróg, ryby, bryndza a nawet warzywa. Jestem przekonana, że każdy kto raz spróbuje przyrządzić domową pastę, tym samym rozpocznie niekończący się proces eksperymentowania ze smakami, aż w końcu odnajdzie swoją listę past-faworytów.

Postanowiłam przedstawić Wam 3 przepisy na sprawdzone, łatwe w przygotowaniu i smaczne pasty kanapkowe, które są również swego rodzaju powrotem do przeszłości, gdyż z pewnością niejednemu z Was, przypomną smaki z dzieciństwa.

Zachęcam do oglądania:

 

pasta-jajecznaPASTA JAJECZNA – składniki:

  •   3 jajka
  •   2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  •   2 łyżeczki majonezu
  •   świeżo zmielony pieprz, sól
  •   1 łyżeczka musztardy
  •   świeże kiełki

PASTA JAJECZNA – sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu, obieramy je i kroimy na drobne kawałeczki. Szczypior wraz z cebulką siekamy na drobno i łączymy z jajkami. Dodajemy majonez, musztardę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Całość posypujemy kiełkami.

 

 

PASTA Z TUŃCZYKA – składniki:pasta-z-tunczyka

  •  1 puszka tuńczyka w oleju własnym
  •  2 ogórki kiszone
  •  1/4 cebuli
  •  1 łyżeczka majonezu
  •  1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  pieczywo
  •  świeże kiełki

PASTA z TUŃCZYKA – przepis:

Zaczynamy od odsączenia tuńczyka. Cebulę kroimy drobno i zalewamy na 3 minuty wrzątkiem (w ten sposób pozbędziemy się intensywnego smaku). Po chwili odsączamy cebulę i łączymy z tuńczykiem. Do całości dodajemy drobno pokrojone ogórki a także majonez, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

 

pasta-z-makreliPASTA Z MAKRELI – składniki:

  •  1 wędzona makrela
  •  1 mała, czerwona cebulka
  •  szczypiorek
  •  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  sól, pieprz
  •  1 łyżeczka czerwonej papryki

PASTA Z MAKRELI – przepis: 

Makrelę obieramy ze skóry i oczyszczamy z ości. Cebulkę kroimy na drobno i łączymy z kawałkami makreli. Dodajemy koncentrat, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Przekładamy do naczynia i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

przepis-na-paste-kanapkowa-ladyofthehouse

pasta-z-wedzonej-makreli

W kuchni wyznaję zasadę, że wszystko co jest spożywane z umiarem, z pewnością nam nie zaszkodzi (o ile nie cierpimy na alergie pokarmowe). Nie jestem zwolenniczką majonezu, jednak w przypadku past, zapewnia on niekwestionowany walor smakowy.

Gdybyście jednak chcieli zastąpić majonez innym składnikiem, proponuję: oliwę, jogurt naturalny lub grecki.

SMACZNEGO!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 KOMENTARZE

  1. Trafiony wpis kochana! Mniaaammm uwielbiam pasty, zawsze w dzieciństwie je jadłam, mama mi je przygotowywała, głównie jajeczną, ja teraz trochę zaprzepaściłam tą domową tradycje. Dzięki Twojemu wpisowi narobiłaś mi smaka i zachomikowałam przepisy i zaraz zabieram się do roboty, zdam relacje jak mi poszło, jeszcze raz dzięki,

  2. Dzięki za przepisy – pasta z tuńczyka najbardziej mnie zaciekawiła. Robiłam do tej pory, ale mój przepis trochę się różnił 🙂
    Spróbuję tak jak Ty i dam znać co wyszło! Pozdrawiam!

  3. Muszę spróbować pasty z makreli, tą wędzoną uwielbiam! Sama często robię pastę do kanapek z białej fasoli, cebuli i suszonych śliwek lub pastę z awokado i suszonych pomidorów, obie pyszne i pożywne:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here