Wiecie co uwielbiam najbardziej? Ciepłe desery w chłodniejsze dni i solidną dawkę cukru gdy dopada mnie nostalgia…;) Tym sposobem mój przepiśnik co roku rośnie w siłę o tej porze roku i powstają w nim słodkości na miarę tego, który prezentuję poniżej!
Mus czekoladowy to mój faworyt w okresie zimowym! Najlepiej smakuje w połączeniu z muffinkami, które kocham absolutnie w każdej postaci….a jeśli oba desery łączą owoce leśne to oznacza, że pod wpływem rozkoszy tych dobranych smaków jestem w stanie zapomnieć o całym świecie…
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
- 2 żółtka
- cukier puder
- 100 gram śmietany kremówki.
- owoce leśne
- mięta do dekoracji
WYKONANIE:
Dzięki kompletowi produktów marki TEFAL, które mam przyjemność testować – wykonanie tego deseru zajmuje mi nie mniej, nie więcej niż 5 minut. Wszystkie czynności robię jednocześnie. Zobaczcie jakie to proste! W czasie kiedy rozpuszczam białą czekoladę w kąpieli wodnej, do pojemnika Robota Planetarnego Masterchef wlewam śmietanę, którą ubijam na sztywną masę. Kiedy robot ubijał śmietanę, ja w tym czasie mogłam utrzeć żółtka z cukrem pudrem za pomocą Blendera Tefal Infinity. Do masy jajecznej, dodaję na przemian ubitą śmietanę oraz rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie mieszam. Tak przygotowany mus, przelewam do specjalnych naczyń. Dodaję owoce leśne. Dekoruję listkami mięty. Całość delikatnie posypuję cukrem pudrem. Podaję od razu po przygotowaniu!
MUFFINY Z OWOCAMI LEŚNYMI I KRUSZONKĄ SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 czubate łyżeczki do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- 250 ml mleka
- owoce leśne (użyłam mrożonych)
do kruszonki:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 25 g masła
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kruszonkę wyrabiamy ręcznie. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól umieściłam w robocie kuchennym, do którego zaraz po tym, dodałam ubite jajka wraz z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Całość miksujemy przez około 3 minuty. W tym czasie owoce leśne posypałam mąką i dodałam do uprzednio przygotowanej masy. Ciasto przekładamy do papilotek a na wierzchu posypujemy przygotowaną kruszonką.
Tak przygotowane muffiny pieczemy do 20 minut.
Mój pomysł na deser, powstał w ramach współpracy z marką TEFAL w projekcie: “Blogerzy z pomysłem”.
Mniam, mniam, mniam, ale mi na robiłaś smaku. Koniecznie muszę wypróbować twój przepis na mus z białej czekolady.. 🙂
szukam i szukam tego przepisu i nie widzę 🙁
jeszcze troszke i bedzie;)
Gonia! Dokladnie taki mus z bialej czekolady i owocami mielismy w Stodole! Byl przepyszny! Zupelnie o tym zapomnialam, musze go zrobic w domu!
Ale mi się zachciało tego deserku. Kocham białą czekoladę!
Wszystko wygląda obłędnie! Skuszę się na taki mussssss 🙂
Bardzo dziękuję za wyróżnienie:)
na jaki mail wysyłamy dane?
Witam.Serdecznie dziękuję za wygraną. Wiadomość wysłałam na adres emailowy podany w zakładce “kontakt”. Pozdrawiam
Wita. Dziękuję za wyróżnienie. Emaila wysłałam na adres podany w zakładce kontakt. Pozdrawiam