Przed nami kolejne upalne dni. Nie zapomnijmy o odpowiedniej dawce nawodnienia. Dorosły Człowiek powinien spożywać ok. 2 litrów płynów dziennie jednak wraz ze wzrostem temperatury zapotrzebowanie na wodę rośnie. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na nieco smaczniejszy sposób na dostarczenie płynów naszym organizmom. Orzezwiający, chłodzący i prosty sposób na pyszne lemoniady.
LEMONIADA CYTRYNOWA Z MIETĄ
składniki:
– 1 kg. cytryny
– 5 łyżek cukru
– mięta
– litr wody
– kostki lodu
wykonanie:
Cytrynę dokładnie myjemy. Kroimy w plastry. Usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier. Zalewamy wodą i gotujemy do 10 minut. Po tym czasie, lemoniadę musimy przecedzić, przelać do dzbanka i schłodzić. Podajemy z kostkami lodu, kilkoma plasterkami cytryny i listkami mięty.
LEMONIADA TRUSKAWKOWA Z ROZMARYNEM
składniki:
– 2 duże grejpfruty
– 4 duże pomarańcze
– 2 duże cytryny
– 0.5 kilograma truskawek
– 1 szklanka cukru
– 2 litry wody
– kostki lodu
– rozmaryn
wykonanie:
Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Trzemy z nich skórkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 10 min. Międzyczasie oczyszczamy truskawki, kroimy je w ćwiartki i wyciskamy sok z grejpfrutów. Do gotującej się wody dodajemy część truskawek, cukier i świeżo wyciśnięty sok. Gotujemy dosłownie chwilkę i odstawiamy do schłodzenia.
Podajemy z kostkami lodu oraz gałązkami rozmarynu.
Ach, ta lemoniada truskawkowa z rozmarynem przyciąga, oj przyciąga i na dodatek pięknie wygląda :))
Długo odwlekałam myśl o zrobieniu lemoniady, pomimo tego, że wszystko dookola mnie krzyczało “zrób lemoniadę!” – Ty mnie przekonałaś 🙂
Aż chce się pić 🙂 Ja często dodaję do lemoniady kiwi, pysznie smakuje 🙂