MAKARONIKI – przepis, który nie ma prawa się udać, jeśli nie podejdziesz do niego z ogromną pokorą i determinacją. Do idealnego efektu końcowego, przyda Ci się również kilka wskazówek, które potraktuj poważnie – tutaj liczy się precyzja.

 

makaroniki krok po kroku

 

MAKARONIKI

Makaroniki czyli małe, bezowe niezwykle smaczne ciasteczka – pochodzące rodem z Francji urzekły mnie swoim kolorowym wyglądem ubiegłego lata. Wówczas po raz pierwszy spróbowałam ich delikatnego smaku w jednej z warszawskich kawiarni.

Mając w pamięci ten orginalny smak, od tamtego czasu stale zgłębiałam tajniki receptur pochodzących z różnych zródeł od przepisów włoskich, po amerykańskie i francuskie…..Dzisiaj wreszcie mogę zaprezentować Wam wyczekiwany efekt.

Zatem uzbrójcie się w cierpliwość zaczynamy wypiekać MAKARONIKI….

 

MAKARONIKI – składniki

na ciasteczka:

*   100 g białek 

*   110 g zmielonych migdałów (bez skórki)

*   200 g cukru pudru

*   50 g drobnego cukru do wypieku

*   barwnik w paście lub w proszk

na krem:

*   200 g serka mascarpone 

*   2 łyżki cukru pudru

*   można dodać barwnik

MAKARONIKI krok po kroku:

Białka (dokładnie 100 g) wstawiały do lodówki pod przykryciem na 2 doby przed przystąpieniem do pieczenia. Po tym czasie wyjmujemy je pół godziny przed ubijaniem aby nabrały temperatury pokojowej.

Migdały obieramy ze skórki i mielimy na mączkę. Można użyć gotowej masy – dostępnej w sklepie (zdecydowane ułatwienie).

Masę migdałową łączymy z cukrem pudrem. Następnie przesiewamy przez sitko.

Ubijamy białka na sztywno, pod koniec stopniowo dodając barwnik. Po uzyskaniu idealnego zabarwienia, dodajemy naszą masę migdałową – tym razem mieszamy silikonową bądz drewnianą szpatułką do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na specjalną matę silikonową, która posiada okręgi – zapewniające identyczne kształty naszych ciasteczek.

Matę z ciasteczkami powinniśmy wyłożyć na blaszce do pieczenia, tak aby ciasto nie spływało nam w trakcie przenoszenia.

Przed włożeniem makaroników do piekarnika, odstawiamy je na 60 minut w ciepłym miejscu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 10 minut.

Upieczone makaroniki odkładamy do wystudzenia a następnie przekładamy kremem.

Krem do makaroników może być różny. Wiele osób robi go na podstawie kremu nutelli, białej czekolady bądz powideł.

Jako że makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, użyłam kremu najmniej “inwazyjnego” w smaku. Skałada się na niego zmiksowany krem mascarpone z dodatkiem cukru pudru i opcjonalnie barwnika.

makaroniki krok po kroku

makaroniki krok po kroku

makaroniki krok po kroku

makaroniki krok po kroku

Wykonanie makaroników to sztuka, choć jak pokazuje przykład wyżej do opanowania. Wymaga skupienia i precyzji. Chylę czoła każdemu, komu udały się po raz pierwszy. Dziś upiekłam je automatycznie – myślę że tutaj własnie tkwi ich tajemnica. Trzeba je zwyczajnie polubić;)