Okazuje się, że brak zimy oraz siarczystych mrozów ma też swoje skutki uboczne. Od kilku dni zmagamy się z przeziębieniem. Byłam przygotowana, nie chorowaliśmy przez dobre pół roku a wokoło krążą mutacje wirusów. Chłopcom oprócz soków i zupy nie smakuje nic innego. Przypomniałam sobie o przepisie na placki z kaszy jaglanej, którymi niegdyś z każdego przeziębienia ratowała mnie mama.
Czy wiedzieliście, że niekwestionowaną królową wśród wszystkich kasz jest własnie jaglana? Spośród wszystkich dostępnych to właśnie kasza jaglana zawiera najwięcej żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6 (dla porównania z pospolita kaszą jęczmienną do trzech razy więcej). Zapewnia sporą dawkę soli mineralnych. Zawiera fospor, wapń, potas i magnez. Co najciekawsze nie zawiera glutenu, a co za tym idzie polecana jest absolutnie dla każdego (włącznie z najmłodszymi).
Wprowadzając kaszę jaglaną do naszej codziennej diety, możemy liczyć także na znaczną poprawę stanu włosów, skóry oraz paznokci. To zasługa zawartości krzemu, który tylko w kaszy występuje w tak znaczącej zawartości.
Dlaczego powinniśmy spożywać jak najwięcej kaszy jaglanej w trakcie przeziębienia?
Otóż kasza jaglana jest lekkostrawna i niezwykle pożywna. Ma właściwości antywirusowe, to znaczy że wspomaga organizm w walce z niechcianymi wirusami. Ta cecha jest szczególnie pożądana, gdyż jak dotąd nie wynaleziono leków antywirusowych. Wspomagamy się syropami przeciwzapalnymi i antybiotykami, które działają na bakterie. Z wirusami natomiast organizm musi poradzić sobie sam. Dlatego tak ważne jest dostarczanie “naturalnych lekarstw” w formie pożywienia.
Przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej jest całkiem sporo. Kaszę jaglaną możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w postaci zdrowej przekąski. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki jaglane, które świetnie smakują zarówno w postaci uzupełnienia obiadu jak samodzielne danie.
Placki z kaszy jaglanej składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypiorek
- 2 jajka
- pieprz, sól
- olej rzepakowy do smażenia
Placki z kaszy jaglanej przepis:
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy i przekładamy do garnka. Gotujemy w proporcjach (1:2 czyli:1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) około 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem smażymy do zeszklenia. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Następnie dodajemy do cebuli i całość jeszcze chwilę smażymy.
Po ostudzeniu całą zawartość patelni przekładamy do miseczki, do której dodajemy również wcześniej ugotowaną kaszę oraz posiekany szczypiorek a także mąkę kukurydzianą i dwa jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy. Następnie: Smażmy (w wysokiej temperaturze na oleju rzepakowym z 2 stron-wymaga odsączenia), lub pieczemy na blaszce wyłożonej papierem i lekko posmarowanej tłuszczem przez ok. 30 min (po 15 minut z każdej strony).
Podajemy z rukolą lub śmietanką 18%.
RADA:
Kupuj kaszę dobrej jakości. Z całą pewnością unikaj gotowania w plastikowych woreczkach. Najtańsza nie jest najlepszym wyborem. Jej jakość rozpoznamy po podczas płukania ziaren (im mniej szumowin, tym lepiej). Polecam polską jagłę z upraw ekologicznych (dostępną w sklepach ze zdrową żywnością).
Muszę wypróbować ten przepis, bo placuszki wyglądają na prawdę apetycznie! Wrzucaj więcej takich przepisów 😉
Bardzo ciekawy przepis, z pewnością go wypróbuję. Sama kaszę trudno przemycić dziecku,a w formie chrupiących placuszków, na pewno zostanie spałaszowana.
Smakowicie wyglądają 😉
Bardzo ciekawy przepis, lubię takie dania. Ściągam przepis i zaraz idę przetestować, bo mam wszystkie składniki na nie. Dziękuje.