Gulasz wołowy to nasz niekwestionowany król obiadów. Jest nie tylko zdrowy i pożywny ale przede wszystkim można go podawać na co najmniej kilka różnych sposobów – przez co nigdy się nie nudzi. Osobiście uwielbiam go jeszcze z innego powodu – gulasz jest daniem, które przyrządzone w odpowiednio większej ilości można podawać przez dwa kolejne dni, co sami przyznajcie, wspaniałym rozwiązaniem dla domowych szefów kuchni…

przepis na gulasz

 składniki:
  •   70 dag. chudego mięsa wołowego np. ligawy
  •   2 duże cebule
  •   8-10 sztuk marchwii
  •   3-5 sztuk pietruszki
  •    natka pietruszki
  •    kieliszek alkoholu
  •    ostra papryczka
  •    pieprz, sól
  •    2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  •    olej rzepakowy 
wykonanie:

Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przyrządzanie. Myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy  na deskę i kroimy na równe kawałki o średnicy ok. 1,5 cm. Tak pokrojone mięso przekładamy do głębokiej miski i bierzemy się za krojenie marchewki oraz pietruszki (najlepiej w ćwiarteczki) a po tym – siekanie cebuli.

Do głębokiej patelni wlej odrobinę oleju (tak aby przykryło spód) a gdy się rozgrzeje podsmaż w niej mięso. Smaż w wysokiej temperaturze, a gdy się zarumieni przełóż do garnka, w którym będzie się gotował gulasz. Do tej samej patelni wsyp posiekaną cebulę i pozostaw ją na ok. 5 min. aby się lekko poddusiła. 

Przełóż teraz wszystkie składniki do garnka z mięsem i podlej wrzącą wodą, tak aby przykryło wszystkie składniki. Dodaj przyprawy, wlej kieliszek lub dwa alkoholu (nie martw się o aromat-odparuje…a ty będziesz miec pewność, że mięso będzie miękkie ). Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj.

Czas gotowania wynosi ok 1  godziny – wszystko zależy od rodzaju mięsa. Jeśli pod koniec duszenia stwierdzisz, że sos jest zbyt rzadki możesz dodać odrobinę zasmażki.

blog kulinarny

 

 

Tak przygotowany gulasz możesz podawać z plackami ziemniaczanymi, makaronem, kluseczkami, ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.

Dzisiaj  wybrałam jednak pyszne pieczywo  i świeżo zakiszone ogórki.

Mniam!

 

Przepis jest pierwszą publikacją z cyklu: „Dania inspirowane porą roku”