Szybki obiad na co dzień – to właśnie na niego najczęściej brakuje nam pomysłów. Nie jest łatwo wymyślić posiłek smaczny, pełnowartościowy i do tego ekonomiczny zarówno pod względem kosztowym jak i czasowym. Na szczęście są na świecie inspirujące blogi a na nich sprawdzone przepisy kulinarne. Dzisiaj na moim blogu króluje po raz kolejny dorsz. Tym razem w wersji wiosennej. Jestem przekonana, że prezentowany przepis ma ogromną szansę stać się Waszym top 10 ulubionych dań obiadowych.

Mnie i mojej rodziny nie trzeba przekonywać, że dorsz posiada niesamowite możliwości i wyjątkowy smak. To właśnie dzięki dorszowi, dawno temu przekonałam swoje dzieci-niejadki do rybiego smaku. Mam nadzieję, że kilka moich pomysłów na przepis, przywróci tradycję podawania tej pysznej ryby na piątkowy obiad. Dzisiaj w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, przedstawiam Wam pomysł na dorsza pieczonego z warzywami.

najpopularniejszy-blog-kulinarny

Do wykonania DORSZA PIECZONEGO Z WARZYWAMI potrzebne są:

  • polędwica z dorsza
  • 3 rodzaje pomidorków koktajlowych
  • kolby mini kukurydzy
  • olej rzepakowy
  • cytryna
  • sól himalajska, pieprz
  • świeża pietruszka

Sposób wykonania:

Rybę dokładnie umyj. Następnie osusz ją papierowym ręcznikiem, pokrój na równe części. Oprósz pieprzem i solą. Wierzch ryby polej odrobiną oleju rzepakowego. Olej uchroni rybę przed przypieczeniem do naczynia. Umyj pomidorki koktajlowe a następnie pokrój je na ćwiartki. Zdecydowałam się na 3 rodzaje pomidorków, bo one w połączeniu znacznie urozmaicają smak warzyw.

Rybę przykryj pokrojonymi pomidorkami oraz mini-kolbą kukurydzy. Całość skrop na koniec  sokiem z połówki cytryny. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po wyjęciu posyp drobno posiekaną pietruszką. Podawaj na ciepło. W trakcie pieczenia warzywa w połączeniu z rybą wytwarzają naturalny smaczny sos. Danie najczęściej podaję z ryżem lub świeżym pieczywem. Tak przygotowana ryba stanowi niezwykle soczystą i aromatyczną formę dorsza.

najlepsze-przepisy

blog-kulinarny

Dlaczego olej rzepakowy do pieczenia?

Charakterystyczna dobra wytrzymałość na zmiany termiczne oraz neutralny smak rafinowanego oleju rzepakowego czyni go uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw.
W moim ostatnim poście edukacyjnym dotyczącym uniwersalnych właściwości oleju rzepakowego, przedstawiałam Wam użycie oleju rzepakowego jako doskonałej bazy do sosów/dressingów czy dodatku do surowych warzyw i sałatek. Tym razem zwracam Waszą uwagę na wykorzystanie oleju rzepakowego także do pieczenia.

Obecność tłuszczu w potrawach sprawia, że witaminy tłuszczorozpuszczalne, które są w nich zawarte, mają szansę na dotarcie oraz wchłonięcie do naszego organizmu. Są to witaminy A, E, D i K, które mogą to zrobić tylko w obecności tłuszczu. Tak więc obecność tłuszczu jest bardzo istotna w przypadku bomb witaminowych typu warzywa czy ryby.

Kiedy przystępujemy do pieczenia, warto wybrać tłuszcz odporny na wysokie temperatury. Poprzez wysoką temperaturę dymienia takie właściwości ma właśnie rafinowany olej rzepakowy. Polecam jego wykorzystanie do pieczenia.