Cud – Miód!

4
Jeśli regularnie śledzicie bloga, to z pewnością zauważyliście, że od jakiegoś czasu literatura medyczna, pro-zdrowotna i dietetyczna jest mi szczególnie bliska. Wciąż badam, obserwuję i stale dopytuję mądrzejszych od siebie aby tym samym utworzyć zasady żywieniowe i wyrobić prawidłowe nawyki u Dzieci, które zaprocentują w pózniejszym życiu. Jednym z wielu wniosków jaki mi się wysunął jest pewien paradoks: Otóż szukamy wciąż nowych rozwiązań, mających zapewnić nam zdrowie i długowieczność, tymczasem wystarczy sięgnąć do zródła gdzie wszystko zostało podane „na tacy”.

 

zalety miodu

 

Tym razem na pierwszy plan stawiam MIÓD. Znany ze swoich blisko cennych składników już Egipcjanom, stanowił podstawowy składnik preparatów leczniczych w apteczce Hipokratesa. Dzisiaj posiłkujemy się badaniami naukowymi, które na szczęście nie ujmują dobroczynnym właściwościom czystej słodyczy.

 

Rodzaje i właściowości miodu:

 

MIÓD RZEPAKOWY – zawiera aminokwasy oraz olejki eteryczny. Posiada działanie detoksykacyjne a także doskonale usprawnia przemiane tłuszczów. Stosuje się w walce ze zgagą, wrzodami i nadżerkami żołądka. Doskonale leczy rany poparzeniowe.

MIÓD SPADZIOWY – posiada więcej nawet trzykrotnie większą zawrtość składników odżywczych i zdrowotnych od miodów nektarowych. Stosuje się go głównie w anemii a także przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych, jest wykorzystywany rzy produkcji syropów wykrztuśnych.

MIÓD LIPOWY –  doskonale wspomaga leczenie przy przeziębieniu, grypie a nawet zapaleniu oskrzeli. Posiada działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Uspokaja i w przypadku bezsenności, idealnie utula do snu.

MIÓD GRYCZANY – charakteryzuje się znaczną ilością magnezu. Stosujemy go w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, w przypadku nadciśnienia lub osłabienia pamięci a także po złamaniach.

MIÓD WIELOKWIATOWY – sprawdza się w przypadku silnych alergii, katarze siennym. Polecany jest osobom cierpiącym na uczulenia spowodowanymi pyłkami roślin.

MIÓD MANUKA – przez wielu uznawany za najzdrowszy z miodów. Dowiedziono, że miód manuka znacząco zmniejsza ilość bakterii chorobotwórczych w jelitach, przyspieszając jednocześnie rozwój tych dobrych. Zaleca się do leczenia i łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego: refluksu, wrzodów żołądka, czy zespołu jelita drażliwego. Należy pamiętać, że nasza odporność zależy głównie od prawidłowej pracy jelit. Miód manuka został doceniony również w środowisku lekarskim i od niedawna stosuje się go w leczeniu chorób nowotworowych .

 

Przed podaniem „małego co nieco”…

Miód zalet posiada całą listę. Należy jednak pamiętać, że NIE WOLNO podawać go Dzieciom przed ukończeniem 2 roku gdyż miód bywa również silnym alergenem. Powinno się go wprowadzać bardzo stopniowo, obserwując reakcję Dziecka. Miodem najdelikatniejszym jest AKACJOWY i to od niego zaczynamy przygodę pokarmową u naszych Dzieci.

 

Chiński MIÓD

Z dumą czytałam o kulturze pszczelarskiej w Polsce. Nabrałam nadziei, że proroctwo Alberta Einsteina (który twierdził, że od momentu wyginięcia pszczół, ludziom pozostaną 3-4 lata życia) nigdy się nie spełni.

I wtedy przyszedł czas na „półki sklepowe” . Okazuje się, że nawet tak dostępny produkt jak miód jest podrabiany na masową skalę!  Dystrybutorzy mieszają nasz rodowity miód z miodem pochodzących od pszczół faszerowanych antybiotykami.

Najbezpieczniej jest zaopatrywanie się w miód w małych pasiekach u pasjonatów pszczelarstwa, którym nie opłaca się podrabianie a także i przede wszystkim zwyczajnie tego nie uznają.

NIGDY nie kupuj miodu z informacją na opakowaniu: ” mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej”.

 

miod

 

Miodowe lekarstwa: 

* NA WALKĘ Z PRZEZIĘBIENIEM, polecana przez dr Jana Pokrywkę, autora książki  „Na zdrowe!” :

1) płaska łyżeczka mielonego siemienia lnu,

2) pół szklanki gorącego mleka,

3) łyżeczka miodu,

4) pół łyżeczki masła

* NA WZMOCNIENIE:

1) szklanka przygotowanej wody

2) 1 łyżka miodu

Wymieszać i odstawić na min. 3 godziny. Dodać 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wypić

* KURCJA WZMACNIAJĄCA 30-DNIOWA wg. mojej Babci Lodzi:

Codziennie rano PIĆ 1/2 szklanki wody, w której poprzedniego wieczoru rozpuściliśmy łyżeczkę miodu.

 

 

Miód – jeden z nielicznych naturalnych produktów, posiadających działanie antybakteryjne. Za każdym razem smakując miód z kromką chleba, wracają moje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa…..być może dlatego byłam tak zdrowym dzieckiem?

 

 

 

 

 

4 KOMENTARZE

  1. A moja mama dawała to tej pierwszej propozycji jeszcze czosnek ;)) ostatnio tak zrobiłam synkowi 😉 wypił. Zauważyłam, ze jak powiem: jak ja byłam mała to babcia Kazia dawała mi….. I wszystko wtedy zrobi mój Nikoś 😉

  2. Bardzo fajnie, że na blogu znalazł się taki artykuł. Ja jestem wielką fanką miodu, praktycznie codziennie używam go w mniejszych lub większych ilościach i naprawdę wszystkim polecam zrezygnować z cukru, a zacząć słodzić miodem, oczywiście oryginalnym, a nie jakąś chińską podróbką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here