Popularne CRUMBLE, czyli nic innego jak soczyste owoce pod chrupiącą kruszonką – zawładnęły moim podniebieniem na dobre! Wciąż zachodzę w głowę jak tak prosty, smaczny i łatwy w przygotowaniu deser mógł pozostać przeze mnie niezauważony…
Wnikliwi Czytelnicy z pewnością zauważyli, że mogłabym żywić się jedynie “na słodko”. Kocham nie tylko piec ale również co gorsze…kęs za kęsem próbować wszystkiego co wychodzi spod moich rąk. Dzisiejszy deser wykreślam jednak z listy grzechów, bo Jego skład to w 90 % owoce. …
SKŁADNIKI:
- 500 g owoców (świeżych bądz mrożonych)
- cukier trzcinowy
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE:
Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Odrobinę posypujemy cukrem trzcinowym. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę na która składają się migdały, cukier trzcinowy, mąka oraz masła. Posypujemy ją nasze owoce a następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu opraszamy cukrem pudrem. Podajemy “na ciepło”.
Dopełnieniem ciepłego crumble jest gałka lodów waniliowych bądz śmietankowych.
taki prosty przepis, a jeszcze z nim się nie spotkałam. Trzeba wypróbować!
Jakie pysznosci- uwielbiam takie przekąski <3
Hmmmm,jutro będę piekła to cudo
A jeśli robimy z owoców mrożonych to należy je najpierw rozmrozić?
A jeśli do deseru używamy mrożonych owoców należy je najpierw rozmrozić? Jak dużo dajemy cukru trzcinowego do kruszonki?
Mogą być jak najbardziej mrożone;)
No, ja też jeszcze się z takim deserkiem nie spotkałam wcześniej, ale już wiem, że zostanie jednym z moich ulubionych!
Chyba i my musimy się na taki deser skusić 🙂
Póki co, przeze mnie również został niezauważony …