Dojrzewają truskawki, czereśnie, wiśnie, potem maliny, porzeczki, śliwki, wreszcie na końcu pojawiają się morele i brzoskwinie. Natura jest szczodra, korzystam więc z jej owoców i tworzę różne wariacje deserowe.

W tym roku zrobiłam tyle kompotów, że spokojnie mogłabym nimi obdzielić pół dzielnicy. A jako że wiele dzieje się u nas wnętrzarsko, w domu panuje prawdziwy armagedon – to niemalże codziennie eksperymentuję z deserami chcąc tym samym wynagrodzić całe zamieszanie domownikom. Bez zmian w domu i deserów zdecydowanie nie mogłabym żyć…Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto, które zyskało miano absolutnego faworyta, nawet w ocenie mojego Męża, który za ciastami z reguły nie przepada. Z kolei dla mnie istotą jest błyskawiczny czas przygotowania i aromat ciasta, który uwielbiam! Jest to też mój pierwszy wypiek, który wykonałam w ten nietypowy sposób! Bo czy nie dziwi Was wykwintne ciasto, które powstaje na patelni i to w 20 minut? To możliwe i jak najbardziej pyszne!

CIASTO Z PATELNI składniki:

  • 500 g czereśni (zostaw 1/5 do dekoracji na wierzch)
  • 100 g mąki pszennej (użyłam mąki Luksusowej)
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła (zostaw 5 g do wysmarowania patelni)
  • 2 kostki białej czekolady (polecam Milkę-jest doskonała do deserów)
  • płatki migdałów

Sposób wykonania CIASTA Z PATELNI:

  1. W rondelku rozpuść masło na wolnym ogniu. Następnie odstaw do przestudzenia.
  2. Czereśnie umyj dokładniej pod bieżącą wodą i wypestkuj
  3. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej przełóż oddzielone żółtka a do drugiej białka.
  4. Białka ubij na sztywno
  5. Żółtka utrzyj z cukrem mikserem na najwyższych obrotach. Następnie wlej przestudzone masło, dodaj przesianą przez sito mąkę i wlej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  6. Do uzyskanej masy, dodaj ubite białko i całość delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką.
  7. Patelnię wysmaruj dokładnie masłem. Następnie wrzuć czereśnie i rozłóż je płasko i równomiernie na patelni. A na końcu zalej owoce przygotowaną masą.
  8. Cisto przykryj szczelną pokrywką i smaż ok. 15 na wolnym ogniu.
  9. W tym czasie przygotuj polewę z mlecznej czekolady: do rondelka wlej odrobiną wody i wrzuć kosteczki czekolady. Następnie podgrzej stale mieszając.
  10. Sprawdź czy ciasto jest gotowe. Podważając je od dołu (powinno być zarumienione)
  11. Następnie przerzuć je na duży płaski talerz. Na wierzch polej gorącą czekoladę. Rozrzuć połówki czereśni i posyp płatkami migdałów. Ciasto smakuje doskonale na ciepło!

Dziewczęta i Chłopcy jestem niemalże pewna, że pokochacie ten przepis!

Co więcej jest to przepis z serii: “dla opornych cukierników”

a to oznacza, że ono po prostu nie może się nie udać!:)

SMACZNEGO;)