Dojrzewają truskawki, czereśnie, wiśnie, potem maliny, porzeczki, śliwki, wreszcie na końcu pojawiają się morele i brzoskwinie. Natura jest szczodra, korzystam więc z jej owoców i tworzę różne wariacje deserowe.
W tym roku zrobiłam tyle kompotów, że spokojnie mogłabym nimi obdzielić pół dzielnicy. A jako że wiele dzieje się u nas wnętrzarsko, w domu panuje prawdziwy armagedon – to niemalże codziennie eksperymentuję z deserami chcąc tym samym wynagrodzić całe zamieszanie domownikom. Bez zmian w domu i deserów zdecydowanie nie mogłabym żyć…Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto, które zyskało miano absolutnego faworyta, nawet w ocenie mojego Męża, który za ciastami z reguły nie przepada. Z kolei dla mnie istotą jest błyskawiczny czas przygotowania i aromat ciasta, który uwielbiam! Jest to też mój pierwszy wypiek, który wykonałam w ten nietypowy sposób! Bo czy nie dziwi Was wykwintne ciasto, które powstaje na patelni i to w 20 minut? To możliwe i jak najbardziej pyszne!
CIASTO Z PATELNI składniki:
- 500 g czereśni (zostaw 1/5 do dekoracji na wierzch)
- 100 g mąki pszennej (użyłam mąki Luksusowej)
- 3 jajka
- 1 płaska łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła (zostaw 5 g do wysmarowania patelni)
- 2 kostki białej czekolady (polecam Milkę-jest doskonała do deserów)
- płatki migdałów
Sposób wykonania CIASTA Z PATELNI:
- W rondelku rozpuść masło na wolnym ogniu. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Czereśnie umyj dokładniej pod bieżącą wodą i wypestkuj
- Przygotuj 2 miseczki. Do jednej przełóż oddzielone żółtka a do drugiej białka.
- Białka ubij na sztywno
- Żółtka utrzyj z cukrem mikserem na najwyższych obrotach. Następnie wlej przestudzone masło, dodaj przesianą przez sito mąkę i wlej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
- Do uzyskanej masy, dodaj ubite białko i całość delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką.
- Patelnię wysmaruj dokładnie masłem. Następnie wrzuć czereśnie i rozłóż je płasko i równomiernie na patelni. A na końcu zalej owoce przygotowaną masą.
- Cisto przykryj szczelną pokrywką i smaż ok. 15 na wolnym ogniu.
- W tym czasie przygotuj polewę z mlecznej czekolady: do rondelka wlej odrobiną wody i wrzuć kosteczki czekolady. Następnie podgrzej stale mieszając.
- Sprawdź czy ciasto jest gotowe. Podważając je od dołu (powinno być zarumienione)
- Następnie przerzuć je na duży płaski talerz. Na wierzch polej gorącą czekoladę. Rozrzuć połówki czereśni i posyp płatkami migdałów. Ciasto smakuje doskonale na ciepło!
Dziewczęta i Chłopcy jestem niemalże pewna, że pokochacie ten przepis!
Co więcej jest to przepis z serii: “dla opornych cukierników”
a to oznacza, że ono po prostu nie może się nie udać!:)
SMACZNEGO;)
Ciasto wygląda obłędnie 😀 Pozwolę sobie ukraść przepis jutro, bedzie w sam raz na niedzielną kawę 🙂
Spróbowałam, pyszne! I wygląda jak robione przez luksusowego cukiernika przez 2 godziny 😉 Uwielbiam twój blog i przepadłam w jego czeluściach <3