Bułki z twarogiem i malinami. Mój smak dzieciństwa.

16
bulki z twarogiem i malinami

To już jest udowodnione, że przestrzegając ścisłych zasad restrykcyjnej diety, napływają mi do głowy największe fantazje kulinarne….Powiem krótko: w miniony weekend jedni grzeszyli grillem a ja tradycyjnie na słodko. Było warto i nie żałuję!

Bułki z twarogiem upiekłam z sentymentu. Dokładnie takimi zajadałam się w dzieciństwie i piekąc je po raz pierwszy sama, byłam niesamowicie dumna, że potrafię ten wyjątkowy smak przenieść do swojego domu. Są delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Jestem przekonana, że Wasze Dzieci pokochają ten smak.

Do ich wykonania używam absolutnie podstawowych składników i może w tym tkwi sekret ich doskonałości?

 

bulki z twarogiem i malinami

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej np. „wrocławska”
  • pół kostki miękkiego masła
  • 200 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko oraz drożdże. Podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia). Mąkę, cukier, masło (pokrojone na kawałki), sól oraz jajko przekładamy do głębokiej miski, do której na środek wlewamy podgrzane mleko. Całość wyrabiamy ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie – dodajemy mąkę. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie zabieramy się za wyrabianie nadzienia i kruszonki.

Nadzienie twarogowe:

  • 2 i pół kostki twarogu/ 500 g (pokrojone w kawałki)
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 120 g śmietany 12%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wykonanie:

Jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. A następnie miksujemy (ok. 5 minut) z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.

Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 kostki masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki ucieramy ręcznie, do momentu aż tłuszcz przestanie być widoczny. Odstawiamy do lodówki.

 

bulki z twarogiem i malinami

bulki z twarogiem i malinami

 

Bułki z twarogiem i malinami

Wyrośnięte ciasto układamy na stolnicy posypanej mąką i formujemy z niego kształt wałka, który następnie kroimy na ok 10 części i z nich formujemy bułeczki. Bułki musza mieć małe zagłębienia, do ich wykonania pomogłam sobie spodem szklanki.. Po ułożeniu bułeczek na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) wypełniamy je masą serową. Na wierzchu pozostawiając do 3 malin. Całość posypujemy delikatnie kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

 

bulki z twarogiem i malinami

bulki z twarogiem i malinami

 

Bułki wykonuje się w 40 minut… są warte każdego wysiłku!;)

Zakochacie się w tym smaku!

 

16 KOMENTARZE

  1. Gosiu, myślę że powinnaś poprawić tę częśc przepisu dotyczącą samego ciasta. Bez zaczynu ciasto drożdzowe nie wyrośnie 🙁 teraz to wiem, bo poradziłam się cioci ;] To było moje pierwsze podejście do drożdzowego ciasta i o ile farsz z Twojego przepisu jest genialny, to ciasto w ogole nie wyrosło i wyszła jedna wielka twarda klucha 🙁

ZOSTAW ODPOWIEDŹ