Z okazji piątku – mam dla Was przepis na domową drożdżówkę z kruszonką, która smakiem i zapachem, przeniesie Was do kuchni Waszych Babć. Jest to prosty i sprawdzony przepis, który z powodzeniem uda Wam się nawet jeśli ciasto drożdżowe robicie po raz pierwszy!
Postanowiłam podzielić się z Wami bardzo przyjemnym przepisem, który jeśli wypróbujecie teraz, to z pewnością będziecie do niego sięgać jeszcze wielokrotnie przy okazji na przykład owoców sezonowych. Ciasto drożdżowe to przepis sentymentalny, jest z nami od pokoleń i wciąż genialnie zaspokaja nasze kubki smakowe. Polecam w szczególności z ciepłą herbatką i na weekend!
Domowa drożdżówka składniki:
- 5 szklanek maki pszennej (750 g)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 szklanka oleju (230 ml)
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 4 jajka
- 50 g świeżych drożdży
KRUSZONKA składniki:
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g masła
- OPCJONALNIE: śliwki lub maliny oraz płatki migdałów
- cukier puder
Domowa drożdżówka przepis:
- Świeże drożdże kruszymy do dużej miski. Następnie dodajemy mleko, olej, cukier, jajka oraz mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
- W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do niezbyt wysokiej miski wrzucamy pokrojone na drobne kawałki masło, wsypujemy mąkę i dodajemy cukier. Całość wyrabiamy ręcznie i odstawiamy do lodówki pod przykryciem.
- Owoce dokładnie myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym do osuszenia.
- Przygotowujemy blaszkę (moja ma standardowe wymiary: 24 cm na 35 cm) w tym celu wysmaruj ją masłem i posyp równomiernie bułką tartą lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia.
- Po upłynięciu 3 godzin. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę (powinno być delikatnie rzadkie). Następnie przekładamy do uprzednio przygotowanej blaszki. Na cieście układamy ulubione owoce a wierzch ciasta posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki.
- Ciasto pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni (w uprzednio nagrzanym piekarniku). Po tym czasie nie wyjmujemy go od razu z piekarnika, radzę potrzymać chwilkę z delikatnie uchylonymi drzwiczkami.
- Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało.